
Dry Floodproofing Certificate for Non-Residential Structures: FAQ (October 2023)  Page 1 of 2 

Dry Floodproofing Certificate for 
Non-Residential Structures: FAQ 
Following are questions asked by participants during the July and August 2023 webinars on 
the changes to the Dry Floodproofing Certificate for Non-Residential Structures. Instructors 
and subject matter experts have provided a curated answer for each question. 

Download the current Dry Floodproofing Certificate for Non-Residential Structures form on the 
FEMA website. (https://www.fema.gov/flood-insurance/find-form/underwriting) 

Question 1: 
If a State does not adopt the International Building Codes, does a non-residential building 
in that State still have to meet the ASCE 24 higher standards to be eligible for the 
insurance discount? 

Answer: 

Yes. Even though some States don't require adoption of the I-Codes, FEMA still recognizes this 
national standard as the threshold for eligibility for that flood insurance discount. Per ASCE 24-
14, Flood Resistant Design and Construction, the minimum elevation for dry floodproofing is at 
least the BFE plus 1 foot. 

Question 2: 
NFIP Technical Bulletin 3 states that FEMA does not recommend dry floodproofing systems 
in areas that exceed certain flood depths, velocities, or moderate wave heights, but the 
NFIP regulations for dry floodproofing in zones beginning with the letter A do not specify 
limits based on flood depths, velocity, or presence of waves. Can a local official allow dry 
floodproofing that meets the NFIP minimums but not ASCE 24? 

Answer: 

Yes. 44 CFR Section 60.3(c)(4) requires that floodproofing designs be certified in the following 
manner: 

 “Provide that where a non-residential structure is intended to be made watertight below the
base flood level, (i) a registered professional engineer or architect shall … certify that the
design and methods of construction are in accordance with the accepted standards of
practice for meeting the applicable provisions of paragraphs (c)(3)(ii) or (c)(8)(ii) of this
section, and (ii) a record of such certificates which includes the specific elevation (in relation
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to mean sea level) to which such structures are floodproofed shall be maintained with the 
official designated by the community under [44 CFR] § 59.22(a)(9)(iii).” 

The NFIP minimum requires a building to be dry floodproofed to the BFE. 

FEMA guidance and the Dry Floodproofing Certificate recognizes the standard in ASCE 24-14 (or 
equivalent) as the accepted standard of practice applicable to dry floodproofing. Guidance on 
the design and certification of dry floodproofing measures is provided in NFIP Technical  
Bulletin 3, Non-Residential Floodproofing Requirements and Certifications (2021)  

ASCE 24-14 requires a building to be dry floodproofed to the BFE + 1 foot freeboard. Dry 
floodproofing that meets the NFIP minimum, and not this higher standard, would not be eligible 
for the dry floodproofing insurance credit. 

Question 3:  
How, by whom, and when does the annual recertification packet for the dry floodproofing 
discount get submitted? 

Answer: 

For properties that have a NFIP policy, in order to receive a discounted premium due to dry 
floodproofing measures, documentation must be provided to the NFIP at each policy renewal.  
If proper documentation is not provided, the renewal premium will not include the discount.  

NFIP insurers can submit documentation annually (via email to 
NFIPUnderwritingMailbox@fema.dhs.gov) at least 120 days prior to the renewal effective date for 
all non-residential renewals receiving a floodproofing discount. The next edition of the flood 
insurance manual will have an update about this in the “how to renew” section, including the 
renewal requirements for the non-residential floodproofing discount continuation. 

Question 4:  
Does the local community official have any role in the annual recertification for non-
residential structures seeking the continued dry floodproofing mitigation discount? 

Answer: 

No. The insurer must submit annually for validation by FEMA of continued eligibility for the dry-
floodproofing insurance discount. There is nothing the community official needs to do on an 
ongoing basis. 

https://www.fema.gov/sites/default/files/documents/fema_technical-bulletin-3_1-2021.pdf
https://www.fema.gov/sites/default/files/documents/fema_technical-bulletin-3_1-2021.pdf
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